3 Şubat 2011 Perşembe

TRANSFERLERE MAKRO BAKIŞ ve YABANCI SINIRLAMASI



Bu tablo,2010-2011(ara transfer sezonu dahil) ülkelerin transfer marketinde pound bazında alış-satış-kar sütunlarını içeriyor. Ligler harcanan paralara göre sıralanmışlar. Transfere para harcamada dünyada 7. sıradayız.Tabloya dikkatli baktığımızda ise ZARAR listesinde EPL ve Rusya Ligi'nden sonra 3. sıradayız.

EPL'nin zarar listesinde bir numara olmasının uçuk boyutlarda olmasının belli başlı sebepleri var elbette ;
*Şampiyonluk parolasıyla yolan çıkan çok fazla takım olması
*Takımların neredeyse tamamının yabancıların elinde olması ve bu Şeyh,Rus petrolcü,Amerikalı gibi milyarderlerin transferlerde ekstra cömert davranmaları Bu noktada Wenger'in "Bir oyuncunun bir normal fiyatı vardır bir de Chelsea'nin verdiği fiyatı"sözü aklımıza gelmeli.
*Oyuncu kalite ortalaması en yüksek lig olması ve bu kaliteyi devam ettirmek amacıyla takımların oyuncuları yetiştirip satmak yerine en verimli dönemlerinde kullanma çabası
*Bu ara transferdeki çılgınlık

Diğer liglerden Bundesliga cimri Almanlar sayesinde az miktarda karda, La liga yüksek transfer hacmine rağmen önemsenmeyecek miktarda zararda.

90m pound zararda olan Ruslar zarardalar fakat bu harcamalarını sonuca ulaştırdılar (uefa kupaları,süper kupalar) ve ligleri sınıf atladı. UEFA'da Zenit Beşiktaş'a çıkacak diye aklım çıktı. En somut örneği de bu olsa gerek Rus takımlarının sınıf atladıklarının.

Gelelim anlı şanlı Süper Ligimize. Yaklaşık 75m pound başka liglere transfer olmuş durumda. Bu savurganlığın aslında savurganlık demek doğru olmaz ama nedenlerinden biri Digiturk'un takımlara dağıttı muazzam para. Aynı Süper ligimiz 2007-2008 sezonunda sadece 14m , 2009-2010 da ise 44m zarar yazmış. Fransa Ligi 53m (special thanks to Aykut Kocaman), Fransa 2.ligi bile 21m karda iken bu tablo neden dedirtiyor insana.

Nedenlerden ilk aklıma gelenler yabancı sınırlaması, Türk oyuncuların AB statüsü ve ligin repütasyonu oluyor. Aziz Yıldırım "Yabancı sınırlaması kaldırılsın" dediğinde herkes bir ağızdan "Büyük takımlar iyi oyuncu alacak,diğer takımlar Afrikalı dolacak"diye haykırdı. Neyse ki Digitürk serumuyla Hasta Ligimiz biraz silkindi ve her takım eskiye nazaran daha iyi yabancı oyuncular aldılar. Örneklemeye gerek var mı bilmiyorum ama Antep,Kayseri,Ankaragücü gibi takımların 1 sene önceki kadrolarına göz atmak yeterlidir

Avrupa'da gelmeyen başarılarla repütasyonumuz paramparça oldu,  şüphesiz bu repütasyonu geri kazanmak için tekrar harcama yapacağız özellikle Anadolu takımları şampiyonluk için iştahlandıklarından onlar da ellerinden geleni harcayacaklar. Yani gider kesin!!

Zararımızı minimize etmek için futbolcu ihraç etmeliyiz artık. Sizce bu mümkün mü? Bence değil. Yeteneksizliğimizden mi? Hiç değil.Yabancı sayısı kritik olan takımlardaki yeri sağlam olan iyi dediğimiz Türk oyuncular burada kazandıkları paraları Avrupa'da (vergilerde düşünüldüğünde) kazanmaları mümkün değil. Zaten rehavetten dökülüyorlar ( bkz: İbrahim Toraman). Ki zaten Avrupa'dan menajerler, temsil ettikleri takımları söylediklerinde burun kıvıran Türk oyuncular var. Tuncay'ın M'Boro da Stoke'da ne işi var diyen insanların olduğu ülkedeyiz. Tuncay nerede oynayacaktı be adam?? Ülkemizden yurtdışına giden oyuncular da ya Bosman'la gidiyorlar ya da ücretlerinden feragat ederek.

Sonuç olarak yabancısı sınırlanmış bir Türk Ligi, diğer liglere para kazandırmaya devam edecek.Yabancı sınırlaması kalkarsa Türk oyuncularımız oynayamayacak diyenler var biliyorum. "Beni hoca hayatta kesemez, her türlü oynarım ben" kültürü yerleşmek üzere Türk oyunculara,bu büyük bir tehlike.Süper Lig'de hangi takımı Türk oyuncusu taşıyor acaba? Milli takım görevlileri tercümanlarla  neden Avrupa'da fink atıyor Türk bulacaz diye? Sınırlama kalkmış,piyasaları normale inmiş Türk oyuncular biraz silkinip çalışssalar, düşledikleri Avrupa yolculuğu hiç de hayal olmayacak çünkü "Ey Türk oyuncuları YETENEK SİZSİNİZ!!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder