1 Şubat 2011 Salı

Beşiktaş-Gaziantep Belediye Maçı ve İdeal Beşiktaş Kadrosu


GUTİ'SİZ OLUR MU ?

 Beşiktaş yarışmaya devam ettiği 3 kulvardan sonuca en kolay gidilebilecek Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finaline Gaziantep Belediye karşısına çıkıyor. Lig ve Uefa düşünüldüğünde en gerçekçi hedef açık ara bu kupadır. Gerçi yarı finalde olası rakip Galatasaray'ı geçebildiği takdirde karşısına tekrar İBB gelme olasılığı çok yüksek. Tek ayaklı finalde sakin bir Beşiktaş'ın İBB'yi geçmeme ihtimali yok ama Schuster'in inadını ve takımın basiretsizliğini de eklersek hüsran ihtimali de artıyor.
Yazının başlığı da burada ortaya çıkıyor işte. Gücünü efektif kullanan sakin bir Beşiktaş. Devre arası yapılan muazzam transferlerle ofansif gücü katlanarak artan Beşiktaş'tan kapanmasını beklemiyor hiç kimse tabi ki. Fakat 34 yaşında iki orta sahanın bu tempoyu götüremeyeceği aşikar. Kadro derinliği işte bugünler için önemlidir. Çok değil 5 maç önce Guti-Q7 bir arada oynarken yorulduklarında ayağına top gelmesin diye dua ettiğimiz Japonlar,Caspercılık oynayan Slovaklar vardı bu takımda,şimdi ise Ernst,Fernandes,Necip tabiri caizse ısınırken geyik çeviriyorlar kale arkasında. İBB maçında yorulan Guti'nin 87 dakika sahada kalmasını anlayamıyorum açıkçası. Beşiktaş'ın lügatına Schuster ile giren tırnak içinde rotasyon kelimesi anlamını yitirecek sakatlıklar da olmasa anladığım kadarıyla.
İBB maçı sakatlık raporu bir hayli kabarık İBB'nin gördüğü 3 karta rağmen. Cenk,Beşiktaş'ın alternatifi ile arasında dağlar olan tek oyuncu(farkettiyseniz ismini zikretmiyorum arkadaşın zira kalede Pancu olmasını tercih ederim) 6-8 hafta yok. Guti ve Q7'de darbelere bağlı ödemler yüzünden şüpheliler ve malum Aurelio cezalı.
Gelelim çıkacak kadroya:


Kalede,çöldeki vaha  Hakan Arıkan. Kaleyi,İnönü'de ve nispeten zayıf rakibe karşı devralacak olması kendisi açısından avantaj çünkü baskı altında falsoları çok belli oluyor gol yemese bile,zira hata yaptığında tüm statta infial yaratabilecek tepkiler doğuyor yılların birikimi yüzünden. Kendisine başarılar,bize de sabır diliyorum 


Defansta Toraman ve Sivok'un yeri garanti. Eğer Q7 oynamayacaksa Ekrem-Hilbert önlü arkalı oynasa hem Hilbert defansif yönüyle Ekrem'e pek bir iş bırakmaz hem de yapacağı bindirmelerde daha etkili olabilir kaleye daha yakın olacağından. Beşiktaş'ın Q7 nin olmadığı maçlarda bir alternatif denemesi açısından da önemli bir tecrübe olabilir. Bu sezon belli olduğu üzere Q7 sakat olmadığında %100 oynayacak bu takımda zaten yedeğe çekildiğinde huzursuzluk yaratabileceğini hissetmek zor değil,Ne yapalım her güzelin bir kusuru var.Sol bekte ise iki alternatifimizden herhangi biri olabilir. Üzülmez olsa daha iyi olur hatta oynayarak düzelecek ve daha önemlisi Simao(Kusuru olmayan güzel) ile daha iyi anlaşacak İsmail'in biraz dinlenmesi gerek. 
Gelelim en güçlü olmamız gerekip en kırılgan olduğumuz yere orta sahaya. Bu maç ve kolay  geçmesi  beklenen her maçta Ernst,Necip göbeği oluşturulmalı Fernandes de Nobre'nin bu sistemde oynadığı uzak forvet pozisyonunda oynamalıdır. Simao'nun soldan gerek bekiyle gerek de her topu aldığında kendisine yaklaşan vatandaşı Almedia ile girdiği  verkaçlar,oluşturduğu üçgenler tehlike oluşturabilecek boyutta. Olası bir dengesiz yakalanmada geri dönüşlerde rakibin karşılacağı üçlünün Ernst,Fernandes,Necip olması, olası bir atağı başlarken bitme ihtimalinin yükselmesi  demektir benim gözümde. FB-TS maçında da görüldüğü üzere şok presle dağılmayacak takım yok bu ligde,ve bu presi genç ve dirençli oyuncularla yapmak varken,Guti ve Aurelio'yu koca orta alana salmak pek de mantıklı değil açıkçası kolay ya da kolay gözüken maçlarda. Bu kadronun skora etki edemediği maçlarda 60'dan sonra dinç bir Guti-Bobo takviyesiyle skor değiştirilmeye çalışılabilir. Bu sistemdeki oyun anlayışı devam ettiği sürece Guti'siz başlayan kadroda asla ama asla DEFANSİF olmaz.


Konu çok uzadı ve kafamdaki Schuster mantaliteli ideal kadronun tanımını da yapmış oldum böylece. Başlıkta da belirttiğim gibi Guti'nin yaratıcılığı yadsınamaz ama dinç olması şart,adamın koşmaktan kızarmış kafasını gördükçe içim parçalanıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder