6 Şubat 2011 Pazar

BİR AVRUPA PROVASI BJK 1-1 KARABÜKSPOR


Açıkçası ilk 11'i gördüğüm de pek bir falsosu olduğunu düşünmedim artık elzem olan İsmail-İbo değişikliği dışında.  Bjk, alışılagelmiş önde kurulan baskıyı yapıp dönen topları alacak,  top kaybı olsa bile  orta saha mücadelesinden galip çıkacaktı gözüken, düşünülen, göz ardı edilen.



İlk 15 dakika orta sahada alan daraltan,topun arkasına çok çabuk geçebilen bir takım görüntüsü veren Karabükspor, Yücel İldiz ile sistemi olan, haddini bilen bir takım olmuş. Amaçları dirençli orta sahada top kapıp topu defansın arkasında herhangi bir yere atıp Emenike'nin yardırmasını beklemek. Eski Sivasspor'u hatırlattı bana biraz. Bjk ilk tehlikeli atağını Almeida'nın kontra atağıyla yakalaması sıkıntının göstergesiydi aslında.Ernst'in gününde olmaması, Fernandes'in de defansif yönünün pek olmaması nedeniyle orta sahada hakimiyet Karabük'te kaldı uzunca bir süre. Böyle baskı yediğimiz dakikalarda Guti'nin 40 metrelik paslarına ihtiyaç duyuldu açıkçası. İlk 15 dakika Erkem-Hilbert ikilisinin sağ kanattan ilerlemeye çalışan Beşiktaş 15. dakikadan sonra Simao'nun inisiyatif alışıyla 30. dakikaya ataklarda sol kanat kullandı, iki Karabük oyuncusu (Kerim Zengin-Murat Söyler) sarı kart görünce bu dakikadan sonra rakip sağ kanattan daha kırılgan bir takım haline geldi. Beşiktaş'ın sağ kanadının kırılgan olması için karta gerek yoktu, Ekrem kafiydi. Ekrem sağ bek fundamentalına hiç mi hiç sahip değil. Bek olmanın şartları, rakibi 5-6 metre uzaktan takip edip orta yapmasına izin vermek olmasa gerek. 30-45 arası mutlak bir Karabük baskısı, kaçan 2-3 net pozisyon ilk yarı bitsin dedirtirken 45+'da gelen Almeida kontra atağı sonuçsuz kaldı.

İkinci yarı başladığında  açıkcası Bobo-Almeida değişikliğini bekliyordum maçın herhangi bir anında. Zira BJK'nın ilk yarıdaki forvet ikilisi kontratağa uygun değildi. Baskı yapamadığınızda atak varyasyonlarını çeşitlendirmeniz gerekir ki daha tehlikeli bir takım kimliğine bürünebilesiniz. İlk yarıda Toraman'ı topukla sağından atıp solundan geçen Emenike 51' de Hakan tarafından biçildi. İntikamını 4 dakika sonra golle aldı. Simao'nun direncini kırdığı Karabük sağ kanadı, BJK'nın silkinmesi için umut olmuştu.Simao'da 3. ortasında Deumi'nin yardımıyla durum eşitledi. Simao'nun kullanmaya başladığı sol kanat, Q7'nin girişiyle anlamsız bir şekilde el değiştirince Bjk bir 5 dakika da Q7'nin oyuna ısınmasını beklerken kaybetti. Bu arada Q7 çizgiye yakın top aldığında İbo'nun ve çevre defansın ondan uzaklaşması,  basketboldaki isolationa fena halde benziyor , tek farkı defans dokununca faul olmadığından ve topla kaleye çok uzak noktalarda buluştuğundan, pek bir etkisi olamadan top kaptırılıp, rakip kontra atağı başlıyor. Oyuna girip orta sahayı çekip çeviren Necip, 76. dakikada topu  Almeida'ya verdi ve Almeida'nın mükemmel gol vuruşu direkten içeri girdi. Gol verilmedi ama neye istinaden verilmedi onu anlayamadım çünkü resimde bir yardımcı hakem göremiyorum, sağlıklı bir karar vermesi için bu resim karesinde olması gereken. Almeida'ya burada bir  parantez açmak gerekli, oyuna kendisini daha çok vermeli. Kafaya çıktığı topa araya defans girdi diye üzülmeye başladı atak devam ederken 30 saniye temiz yattı ölü gibi. Bunu Nobre, Nihat falan yapsa çarmıha gereriz. Nitekim 90+ 'daki karamboller de sonuç vermeyince 1-1 biten bir maç.Çıkarılacak dersler var.



Gelelim başlıktaki Avrupa Provası meselesine. Bu maçta görüldü ki Karabük karşısında presle kırılan  BJK UEFA'da oynayacağı maçlarda her saniye önde baskı kuramayacak. Defanstan kontra atağa top çıkaracak bir Guti'ye ihtiyacımız olacak.Ve en önemlisi kontra atağa yatkın bir forvete. Yani Bobo'ya. UEFA'daki 5-6 atacağımız maçlar geride kaldığına göre sıkıntılı maçlar için artık takımın bir kötü durum planı olmalı.Yani baskı yerken 3 pasta gol yapacak bir  kontra taktiği. BJK' nın ikinci yarıdaki tüm maçlarında yer alan Simao, takımda bu top taşımayı en iyi yapan adam, UEFA listesine seçilemiyecek. Bobo'da takıma alışacak kadar bile oynatılmıyor. Q7 zaten durup tekrar çalımlamaya kalkıyor ya da dağlara taşlara ortalıyor topları. Eğer Schuster Almeida-Nobre ikilisi ile gol arayacaksa UEFA'da son 8 bile çok zor.

 Bu blogda mümkün olduğunca hakemlerden bahsetmeyeceğim ama madem kanıtı var resim dursun. Her iki tarafı da memnun etmeyen Abitoğlu türevi hakemler sanırım federasyonun parası bittiğinde büyüklerin maçına atanıyor ki kitleleri çileden çıkarıp ceza aldırsın. İşi buysa iyi yapıyor tebrikler.

4 yorum:

  1. simao zaten secilemezdi diye biliyorum. A.Madridte bu kupada oynadigi icin...

    YanıtlaSil
  2. Gurbet Kartalı

    Seçilemeyecek yazılmalıydı,nazik uyarın için teşekkürler.Düzeltildi.

    YanıtlaSil
  3. Tarafsız yorum olmuş, güzel olmuş.

    İlk yarının 10. dakikasından sonra ve 2. yarının 15. dakikasına kadar maç Karabük'ün hakkı dedim. Çok az ortada gitti maç, geri kalanda da Beşiktaş hak etti. Hakemin doğru bir maç yönettiğini baz alıp 90 dakikayı düşünürsek maç beraberlikti diyorum. Hakem hataları ile değerlendirilebilecek bir maç değil lakin. Maçta 1 değil 2 değil maçın kaderini değiştirecek 6 7 hata var.

    Maç inanılmaz güzeldi ama ona laf edecek olmaması lazım :)

    YanıtlaSil
  4. Tek kelime ile hakem katliyamı yaşanan maçlardan biridir bu maç. Bir zamanlar alkışlara sayısız kart çıkaranlar şimdilerde tekmelere devam diyip golleri görmezden gelir olmuşlar. Yazık vallahi futbolda tam gaz ileri gideceğimize karanlık çağların başlangıcı gibi bir geceydi.

    Ayrıca simao arı gibi çalışırken sol kanatta onu tutup Q7'yi oynatıcam diye sağ kanada attığında sevgili shuster BJK bu maçı çoktan kaybetmiş oldu. Bence beraberlikte kaybedilmiş bir maçtır bu saatten sonra.

    Bir Galatasaraylı bir futbol sever olarak diyorum ki "Çok yanlış hareket bunlar..."

    YanıtlaSil