7 Şubat 2011 Pazartesi

STADIO DELLE AQUILE -KARTALLAR'IN STADI


Anıtlar kurulunun onayıyla yeni bir stat için düğmeye basıldı bildiğiniz üzere. Stadın yapımı süresince Beşiktaş'ın maçlarını nerede oynayacağını konuşmaktan, stadın şekli şemali hakkında pek konuşma fırsatı kalmadı insanların. Gerekliliği hakkında kimsenin şüphesi olmadığından , zamanlama hakkında bir tartışma yapılabilir sadece. Bunu da ligin ilerleyen haftalarında bir yazıda tartışmak daha mantıklı.

Gelelim neye benzemesi gerektiğine. Malum bazı kararlar var. Deniz tarafındaki iki kule yıkılmayacak. Yüksekliği şimdiki yüksekliğini geçemeyecek. Bu kararlar dahilinde yapılabilecek en iyi alan kullanımı stadın arkasındaki İETT arazini kullanmak olabilir. Nitekim Yıldırım Demirören de bundan bahsetmişti. 40.000 kişilik olacağını da eklemişti ki bir Nou Camp, Allianz Arena yapacak  yer de yok. Mantıklı bir rakam. Yeni yapılacak statta loca sayısı şüphesiz arttırılacak ama marka olmuş bir tribün olan Çarşı'nın etkinliğini koruması için Anfield Road'daki KOP tribünü gibi dik bir açıyla yükselen bir tribün olmalı,stada gelecek insanlar o tribünün özel bir yer olduğunu hissetmeli. Gerekirse stadın bir kenarında koltuk sayısından feragat edilmelidir. Zaten istenen Butik stat konseptine de uyacaktır bu tribün. Üstünün de kapanmaması da çok mantıklı olur hem ekonomik olarak hem de görsellik açısından. Gümüşssuyu'ndan inerken, ya da arabayla Beleştepe'den geçerken gördüğüm o yeşil, hayatımda gördüğüm en güzel yeşildir gözümde. Trafikte hep yavaşlarım ya da ışığı beklerim biraz daha görebileyim diye.Sanırım oradaki trafiğin sebebi de bu.

Bu kıstasları ortaya koyduğumuzda esinlenebileceğimiz statlar var.Ben herkesin konuştuğu Old Trafford'u beğenmediğimden biraz araştırma yaptım. Bulabildiğim en güzel örnek, açıkçası ismi de beni inanılmaz cezbetti.

     Stadio delle Aquile- Kartallar'ın Stadı anlamına gelen bu stat Lazio'nun uzun zamandır planladığı fakat bir türlü başlayamadığı bir stat konsepti. Tahmini maliyeti 180 miyon euro. Kısmet bizeymiş deyip direk çalalım zararı olmaz :) Zemin-tribün mesafesinin kısalığı, zarif görünüşü bozulmadan kale arkasındaki müze tarafı Dolmabahçe'ye açılacak geniş bir forum gibi meydanı gibi kullanılabilirse  maç öncesi burada toplanmak büyük keyif olur. Stadın üstü açılıp kapanacaksa en azından bir saydamlık katılmalı.



Stadio delle Aquile



Stadio delle Aquile


Açıkçası her hafta farklı bir Anadolu ilinde oynamak kulağa hoş gelse de bu yol, kamp yaptırmayan Schuster ve maç gününü yollarda geçirmek  düşünüldüğünde, sportif başarı oranını minimuma indiriyor. Serdar Adalı'nın "TT Arena devletindir." açıklaması bürokratik yollardan TT Arena için şanslarını deneyeceklerinin göstergesidir. Roma-Lazio, İnter-Milan dönüşümlü oynayabiliyorken BJK-GS oynayamayacak demek garip kaçıyor. Son olarak  TT Arena olmazsa yüksek ihtimal oynayacağımız stat olan Olimpiyat Stadı'nın en dolu ve güzel resmini koydum ki moralimiz bozulmasın. 



Atatürk Olimpiyat Stadı

3 yorum:

  1. www.kartalstadyum.com

    yapilacaksa boyle olmali derim...

    YanıtlaSil
  2. Gurbet Kartalı
    Yazıdan önce bu stadın tanıtımı izledim ve destekliyorum da ayrıca ama pek rasyonel gelmedi açıkçası Anıtlar Kurulu'nun direttiği yükseklik ve doğal yapıyı bozmama kuralıyla beraber düşündüğümde.Kartal Başı'nın yüksekliği epey fazla olmalı ki heybetli olsun bu da stadımızdaki en geniş kapasiteli tribün olan yeni açığı etkiler tribünlerin açısı daraltılmadıkça.Açı küçülürse görüş açısı da daralır.
    Umarım gerçekleşir Kartal Stadyum ama zor

    YanıtlaSil
  3. boğaz hattına öyle bir yapı yaparsa beşiktaş, hiç mutlu olmam bu durumdan. hiç şık değil o kartal stadyumu; zevksiz ve "kitsch" bir tasarım ayrıca. tarihi yapılarla uyumlu, sade ve modern bir stadyum yapılmalı, ki sanırım öyle de yapılacak.

    YanıtlaSil