10 Şubat 2011 Perşembe

Futbol'un Dexter'ı Dennis Bergkamp


Beşiktaş'a Nobre'nin yerine adam arıyordum kafamda işyerinde. Birisi olsa şöyle topa vurduğunda daha yop yolda iken havalara kalksam sarılmaya başlasam yanımdakilere. En iyi kimi alabiliriz diye düşündüm durdum. Kimi alırız bilemem ama kimi alamayacağımızı biliyordum. Dennis Bergkamp. Blogların adetindendir idollerini yazarlar en başta,benimki bugüne kaldı,kısmet..

10 Mayıs 1969 doğumlu Dennis Bergkamp ile tanışmam 98 Dünya Kupası'nda oldu. Arjantin'e 90. dakikada attığı gol herkes hatırlar sanırım. 13 yaşında bir çocuğun dikkatini kolayca çekebilecek turuncu Hollanda formalı sarı kafalı manevi adaşım bir anda idolüm oldu. Fifa 99'un yıldızıydı çoşardım o ve Weah'la. Sonraları araştırdım daha bir hayran kaldım kendisine. Adamın resmen dandik golü yoktu. Hep bir klas vuruş ayağının içi,üstü farketmez.

Wondergoal, Uçmayan Hollandalı, Afacan Dennis, Buz Adam gibi lakapları olan Bergkamp kale önünde o kadar sakin ve bitiriciydi ki bugün futbol oynuyor olsaydı eminim O'na Dexter derdik. Uçmayan Hollandalı denmesinin sebebi uçak fobisi olmasıdır. Hatta Bursa'da oynana Hakan Şükür'ün golüyle 1-0 kazandığımız maça bu yüzden gelmemişti sanırım. 12 yılını Ajax altyapısında olmak üzere 25 yıllık futbol yaşantısını, arkasında hatırlanan tek bir skandal bırakmadan, banka hesabında 37 milyon pound ile 2006'da bir Ajax-Arsenal maçı ile sona erdirdi Bergkamp. Sonuna kadar hakediyor. Biraz daha hırçın bir adam olsaydı Cantona'nın yanında yerini alırdı asi ruhların idollüğünde.



Ajax'ta 185 maçta 103 gol attıktan sonra İnter'e 12 milyon pound'a geçen Dennis 11 maçta 8 gol atarak takımına UEFA kupasını getirdi. Ligde sadece 3 gol atabildi. Tüm kariyerine baktığımızda geçirdiği en kötü 2 sezon diyebiliriz rahatlıkla.52 maçta 11 gol. Catennacio resmen eritti Buz Adamı. İnterliler de böyle düşünüyorlar ki kendisini tüm yılların en kötü 5 transfere koyuyorlar Recoba, Cannavaro ile birlikte. Merak edene listede Okan Buruk yok ilginç.


Kulağında Çirkin İnter Başkanı Massimo Moratti'nin "Arsenal'de 10 gol atarsa şanslıdır" sözleri çınlayan Bergkamp Arsenal'e 95 yazında 7.5 milyon pounda  geçiyordu. Golsüz geçen 7 maçtan sonra ilk golünü Southampton'a atıp İtalyan kabusundan uyanıyordu. O gelene kadar ki Arsenal tribünlerinin en sık kullandığı tezahürat olan "Boring,Boring Arsenal" onun gelişiyle mazide hoş bir sedaya dönüştü. Bundan sonrası malum 423 maçta 120 gol Arsenal'in tüm zamanların en çok gol atan 10 oyuncusundan biri. 


Bergkamp'ın Arsenal Gollerinin Dağılımı

Arsenal' a gelişinin 2.senesinde bir büyük buluşma gerçekleşiyor, Arsene Wenger takımın başına geçiyordu.  Wenger'in de onun için söyledikleri "Teknik topla yapabildiklerinizi gösterir,zeka ise tekniğini efektif kullanmanı sağlar.Dennis'in her hareketin de bir zeka pırıltısı mevcut." Dennis'in cevabı ise  "Arsenal'in atak oyununa katkıda bulunduğum doğru. Wenger geldikten sonra Patrick Viera,Petit,Overmars geldi ve dünya klasında bir takıma dönüştük." olup pastadan pek fazla pay almak istediğini gösteriyordu. Bu oyun stilini de yansımış olacak ki Arsenal'de 11 yılında attığı goller,  yaptığı asistlerden sadece 2 sezon fazla oldu.

Bergkamp'ın EPL Gol-Asist Dağılımı

10 numaralı formanın hakkını veren ender adamlardan olan  Bergkamp elde ettiği 2 Uefa Kupası, Kupa Galipleri Kupası, 3 EPL şampiyonluğu,4 FA kupası, Yılın Genç futbolcusu, Yılın futbolcusu, 98 ve 02'de yılın golü başarılarına rağmen benim gözümde futbola en güzel katkısı Henry'i Henry yapan adam olmasıdır. Tabi O bıraktıktan sonra Henry'nin Dünya Kupası vizesini eliyle alması da var.

Dennis Bergkamp aka. Dandik Golü Olmayan Adam. Özür diliyorum senden Nobre gibi karambol golcüsü ile aynı cümlede adını ağzıma aldığım için...





1 yorum:

  1. fm diliyle
    first touch 20 üzerinden 99,9
    creativity 20 üzerinden 98,9
    technique 20 üzerinden 99
    composure 20 üzerinden ohoo çok bu sayıyla yazılmaz

    bergkampın daha bir ortasaha versiyonu zidane olsa gerek

    dennis bergkamp'ın newcastle maçında attığı gol tepe noktasıdır bence gerçi tüm golleri farklı hepsi ayrı tat ama bu golün güzelliği farklı milletin commandantesi varsa bizim balerinomuz vardı

    YanıtlaSil